Nordlaks investerer stort i fiskehelseteknologi

Lasere som tar ut lakselus i havet, har gitt svært gode resultater. Derfor investerer Nordlaks i 50 nye luselasere.

Nordlaks har testet ut bruk av luselasere fra Stingray på to lokaliteter, Havfarmen utenfor Hadseløya og Litjevika i Dyrøy kommune. Laserne senkes ned i merdene hvor strålene rettes mot lus på laksen. Dette dreper lusa, men skader ikke laksen. I motsetning til ved avlusing, kan laksen være i sitt naturlige miljø og blir ikke stresset.

Resultatene etter bruk ved de to lokalitetene har vært oppsiktsvekkende.

– På Havfarmen, som er vårt største anlegg, har vi klart oss uten avlusing i år. Vi satte ut fisk i sommer og i år har det vært ekstra mye lakselus på grunn av den varme sommeren. Likevel har vi klart å holde lusetallene i sjakk, sier leder for Nordlaks Havbruk, Bjarne Johansen.

Heller ikke i Litjevika har det vært behov for avlusing etter at laserne ble montert. Etter suksessen på Havfarmen og Litjevika, har Nordlaks nå investert 50 nye luselasere fra Stingray. Fra før var det utplassert 12 i 2022 og 20 i 2023.

Laserne vil bli installert på fem-seks nye anlegg og vil føre til at luselasere blir brukt på 20-30 prosent av produksjonen til Nordlaks.

– Nordlaks skal være blant de beste i klassen når det gjelder fiskehelse og vi ser stadig etter måter å forbedre oss på. Fordi vi har tro på lasere som en del av en helhetlig, effektiv bekjempelse av lakselus, øker vi stadig antallet lasere, sier Johansen.

Daglig leder i Stingray, John Arne Breivik, er stolt over utviklingen.

– Vi opplever Nordlaks som en kvalitetsbevisst oppdretter som jobber målrettet med fiskevelferd og utfordrer oss til å bli bedre på de viktige tingene. Det gode samarbeidet vi har utviklet vil nå få synlige resultater på flere lokaliteter hos Nordlaks og vi er svært glade for at det satses ytterligere på vår banebrytende teknologi og flinke folk, slik at vi kan jobbe tett sammen for gode biologiske resultater i 2024 og fremover, sier Breivik.

De nye laserne vil bli levert i mars/april 2024.