Nordlaks selger brønnbåten MS «Bjørg Pauline» til Aquaship/Intership

For å hente inn kapital til større investeringer, har Nordlaks solgt brønnbåten MS «Bjørg Pauline» til Aquaship/Intership. Fartøyet leies tilbake til Nordlaks og alle ansatte tilbys jobb videre.

Nordlaks ble enige med Aquaship/Intership om salget fredag. Avtalen innebærer at fartøyet chartres tilbake og at alt mannskap tilbys jobb videre med samme lønn og rettigheter.

– Det har vært viktig for oss å sikre at alle ansatte blir ivaretatt. Ved å leie fartøyet tilbake sikrer vi også kontinuitet og at vi fortsatt vil ha den samme gode kvaliteten på brønnbåtsiden, sier konsernsjef i Nordlaks, Eirik Welde.

Store investeringer
Nordlaks har satt i gang flere store investeringer i 2024. Bygginga av nytt slakteri/filetfabrikk på Børøya i Hadsel kommune er i gang og anslått kostnad er halvannen milliard kroner. I Nusfjord i Lofoten investerer selskapet rundt 400 millioner på å bygge ut smoltanlegget.

– Etter at grunnrenteskatten ble innført, økte skattekostnaden med 436 millioner, til 701 millioner, fra 2022 til 2023. Da er vi nødt til å hente inn kapital for å gjøre nødvendige investeringer, sier Welde.

Nordlaks overtok MS «Bjørg Pauline» i mars 2021. Fartøyet er verdens første brønnbåt med ren LNG-fremdrift, batteripakke og landstrømstilkobling med stor kapasitet. Teknologien reduserer CO2-utslippet med rundt 20 prosent og NOx-utslippet med 90 prosent.

– Godt samarbeid
AquaShip/Intership slo seg sammen i desember 2023 og er en ledende, global operatør av servicefartøy for akvakultur. Selskapet har en flåte på 40 fartøy og nesten 700 ansatte som opererer i Chile, Storbritannia, Irland, Canada og Norge.

– Vi har en av verdens mest moderne flåter, som utfylles veldig godt av denne båten. Det passer med vekststrategien vår i Norge. Vi har et veldig godt samarbeid med Nordlaks i dag, og ser frem til å jobbe enda mer sammen fremover. Nordlaks er et selskap som alltid driver innovasjon og utvikler seg, sier administrerende direktør i AquaShip/Intership, Ole Peter Brandal.

Nordlaks og daværende Intership har også tidligere inngått en tilsvarende salg- og tilbakeleiingsavtale om brønnbåt i 2018. Nordlaks eier også en tilsvarende hybrid brønnbåt som MS «Bjørg Pauline», med navn MS «Harald Martin». Det er ikke planer om å selge denne brønnbåten.

MS «Bjørg Pauline» er oppkalt etter moren til Nordlaks-eier Inge Berg og vil beholde navnet etter virksomhetsoverdragelsen.

– Båten har et godt navn, som vi gjerne beholder og vil være stolte over å ha i flåten vår, sier Brandal.

Om Nordlaks:

Nordlaks er et familieeid havbruksselskap, som er kjent for sitt engasjement for kvalitet, fiskehelse, miljø og samfunnsansvar. Selskapet har sitt hovedkontor i Vesterålen, hvor det ble etablert i 1989 av Inge Berg. I dag er selskapet 11. størst i verden, når det gjelder produksjon av laks. Nordlaks driver blant annet eget oppdrett, klekkeri, og prosesseringsanlegg, og har full kontroll over hele verdikjeden. Med et sterkt fokus på nyskaping og miljøansvar, har de utviklet banebrytende løsninger som Havfarmen, en flytende oppdrettsenhet for åpent hav. Nordlaks eksporterer til mer enn 40 land og er en betydelig arbeidsgiver i regionen, med over 800 sysselsatte.

Om Aquaship/Intership:

AquaShip / Intership er et akvakulturservicekonglomerat med hovedkontorer i Kristiansund og Hareid, som tilbyr et omfattende sett av maritime tjenester til verdens ledende lakseoppdrettsselskaper. Med en flåte bestående av 40 ulike fartøy, deriblant brønnbåter for levende fisk, hjelpefartøy, harvesting-båter, fôrbåter, servicebåter og tre nye båter under bygging, har selskapet betydelig tilstedeværelse både i Norge, Skottland, Chile, Canada og Irland. Selskapet har som mål å være markedsledende på fiskevelferd, og tilbyr tjenester hele veien fra smolt til gradering, behandling og harvesting. Gjennom selskapets høyteknologiske flåte, utstyrt med innovative og state-of-the-art systemer, sørger AquaShip / Intership for trygg, miljøvennlig og bærekraftig behandling og transport av levende fisk.